Έυκολη συνταγή για βιολογικό ψωμί, με σπόρους και ξηρούς καρπούς
Βιολογικό ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, απίστευτα υψηλή σε φυτικές ίνες και vegan.
Υλικά:
-135gr ηλιόσπορο
-90gr λιναρόσπορο
-65gr φουντούκια ή αμύγδαλα
-145gr νιφάδες βρώμης
-2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
-3 κουταλιές της σούπας ψύλλιο (psyllium)
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
-3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο ghee
-350ml νερό
Εκτέλεση:
-Αναμείξτε τα ξηρά συστατικά σε μία φόρμα ψησίματος.
-Χτυπήστε ελαφρά μαζί το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι καρύδας και το νερό. Προσθέστε το μείγμα στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε μέχρι όλα είναι υγρά και η ζύμη παχύρευστη (προσθέστε κουταλάκια του γλυκού νερό εάν η ζύμη γίνεται δύσχρηστη).
-Ισιώστε την κορυφή με ένα κουτάλι και αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 2 ώρες, ή όλη την ημέρα ή όλη τη νύχτα.
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 175ºC και ψήστε για 20 λεπτά.
-Αφαιρέστε το ψωμί από τη φόρμα και τοποθετήστε το ανάποδα απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου και ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά.
-Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν τον τεμαχισμό. Το ψωμί μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες.