Βιολογικό Παντζάρι και τα οφέλη του στην υγεία μας
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, Α, C.κλπ. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Περιέχουν συστατικά που δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά αλλού.
Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη που μας προσφέρει το παντζάρι στην υγεία μας:
Αντιοξειδωτικό
Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά λέγεται ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οπότε και το παντζάρι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό και μπορεί να μειώσει την LDL, επίσης γνωστή ως κακή χοληστερόλη.
Μνήμη

Η μείωση στην ψυχική δύναμη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων. Καθώς γερνούν, έχουν την τάση να χάνουν την εξουσία της μνήμης. Η κατανάλωση παντζαριού είναι η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα. Τα παντζάρια όταν καταναλώνονται συχνά μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο που με τη σειρά του μειώνει την επίδραση της άνοιας.
Οστά
Τα παντζάρια περιέχουν φυσικά ορυκτά όπως το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο και να κάνει τα οστά πιο ισχυρά. Περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ που είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση των οστών.
Ελέγχει την χοληστερόλη
Προσθέτοντας παντζάρια στην κανονική διατροφή σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παντζάρια είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες που μπορούν να μειώσουν και να ελέγξουν την κακή χοληστερόλη ή LDL.
Πάροχος πλούσιων θρεπτικών συστατικών
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ένα ακατέργαστο παντζάρι περιέχει φολικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και υδατάνθρακες. Το φολικό οξύ αλλιώς γνωστό ως φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο της δισχιδής ράχης (έλλειψη στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού) σε έμβρυο. Το φολικό οξύ ενισχύει επίσης την ανάπτυξη των ιστών.Επίσης η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε σίδηρο μπορεί να αποτρέψει την αναιμία.
Φυσική πηγή ενέργειας
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση περίπου 250ml χυμού παντζαριών πριν από κάθε άσκηση ή σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις σας, διότι το παντζάρι διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία σας και είναι φυσική πηγή ενέργειας
Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα
Το παντζάρι μπορεί να σταθεροποιήσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, έτσι ώστε όταν ο χυμός παντζάρι καταναλώνεται τακτικά από τους διαβητικούς ασθενείς, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, να φέρει πολλές αλλαγές στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στις διαλυτές ίνες που βρίσκονται σε κάθε παντζάρι.
Διαχείριση βάρους
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε θερμίδες. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε δίαιτες για απώλειας βάρους λόγω των διαλυτών ινών που υπάρχουν και βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους.
Κατά του καρκίνου
Το παντζάρι έχει χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από όλες τις ηλικίες. Ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ήπατος μπορούν να προληφθούν αν ο χυμός παντζαριού καταναλώνεται τακτικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αποτοξίνωση που προσφέρει.
Τα οφέλη του παντζαριού στο δέρμα
Όχι μόνο το παντζάρι, αλλά όλα τα λαχανικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ξένους εισβολείς και να αποκρούσει λοιμώξεις. Ορισμένα λαχανικά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ άλλα βοηθούν στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος, τοπαντζάρι είναι μια αποτελεσματική επιλογή.
1. Αποτοξίνωση του αίματος
Το παντζάρι όχι μόνο παρέχει βασικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό για να διατηρήσει ένα υγιές δέρμα, αλλά και βοηθά στην αποτοξίνωση του αίματος. Ο χυμός παντζάρι εάν καταναλώνεται σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την ακμή και τα σπυράκια, τα οποία προκαλούνται λόγω των ακαθαρσιών στο αίμα.
2.Μειώνει τα σημάδια της γήρανσης
Ο χυμός παντζάρι βοηθά να καθαρίσει το αίμα και παρέχει υγιέστερο δέρμα. Περιέχει επίσης αντι-οξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και μειώνει τα πρώτα σημάδια της γήρανσης.
Τα οφέλη του παντζαριού για το δέρμα είναι απεριόριστα. Δεν έχει σημασία σε ποια μορφή θα έχει καταναλωθεί. Σίγουρα θα συμβάλει στο να δοθεί λάμψη στο πρόσωπο και το δέρμα σας.
Βιολογικό Σπαγγέτι Style από Κόντζακ Better Than 


