Βιολογικός Αμάρανθος, τα διατροφικά του οφέλη

Ο Αμάρανθος και τα διατροφικά του οφέλη

Ο Βιολογικός αμάρανθος και τα διατροφικά του οφέλη

Η αρχαία ιστορία του αμαράνθου ή αμαράντου μπορεί να ανιχνευθεί στο Μεξικό και στη χερσόνησο Γιουκατάν. Σήμερα καλλιεργείται βιολογικός αμάρανθος στην Αφρική, την Ινδία, σε όλη τη Νότια Αμερική και εμφανίζεται και πάλι στη Βόρεια Αμερική.
Είναι ψηλό φυτό με φαρδιά πράσινα φύλλα, έντονα κόκκινα ή χρυσά λουλούδια και περίπου 60 διαφορετικά είδη. Τα λουλούδια του αποτελούνται από μικροσκοπικά μπουμπούκια που μοιάζουν με κόκκους, ένας λόγος για τον οποίο αυτό το φυτό πέφτει συχνά στην κατηγορία “σιτηρά”.Δεν είναι τεχνικά ένας κόκκος όπως η βρώμη, το σιτάρι ή το ρύζι. Μερικές φορές αναφέρεται ως “ψευδο-δημητριακό” επειδή το διατροφικό του προφίλ είναι πολύ παρόμοιο.

Διατροφική αξία

Ένας λόγος που ο αμάρανθος αναδύεται στο προσκήνιο μεταξύ των σπόρων είναι λόγω της αξιοσημείωτης διατροφής του. Είναι υψηλότερος σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και καροτενοειδή, από τα περισσότερα λαχανικά. Έχει πραγματικά αξιόλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: 1 κούπα αμαράνθου περιέχει 28,1γρ. πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα 26,3γρ. της βρώμης και τα 13,1γρ του ρυζιού.
βιολογικός αμάρανθος
Ο αμάρανθος είναι μια μεγάλη πηγή λυσίνης, ένα σημαντικό αμινοξύ με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκρίσιμη με εκείνη του γάλακτος και πιο εύπεπτη.Περιέχει επίσης πρωτογενείς πρωτεΐνες που ονομάζονται αλβουμίνη και σφαιρίνες, οι οποίες, σε σύγκριση με τις προλαμίνες στο σιτάρι, είναι πιο διαλυτές και εύπεπτες.

Ένα φλιτζάνι με ακατέργαστο αμάρανθο περιέχει 15mg σιδήρου, ενώ το άσπρο ρύζι περιέχει μόνο 1,5mg. Ένα φλιτζάνι με ωμό αμάρανθο περιέχει επίσης 18mg ίνας.

Στο 105% της ημερήσιας τιμής ανά μερίδα, το μαγγάνιο στον αμάρανθο είναι εκτός των διαγραμμάτων, αλλά περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες. Επίσης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ποσότητα ασβεστίου και είναι υψηλό σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Περιέχει 6 έως 10% έλαιο, κυρίως ακόρεστο, ή περίπου 77% ακόρεστα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος, που απαιτούνται για τη βέλτιστη διατροφή. Ακόμη και σε αυτή τη λίστα, είναι ο μόνος σπόρος με τεκμηριωμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Τελικά, ο αμάρανθος είναι μια αληθινή δύναμη, γνωστή για να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εγκεφαλικό επεισόδιο.