Μπιφτέκια οσπρίων με σως από ταχίνι
Υλικά:
– 1 κρεμμύδι ξερό
– 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη
– Λίγο άνιθο ψιλοκομμένο
– Αλάτι και πιπέρι
– Λίγο κύμινο ή όποιο άλλο καρύκευμα προτιμάμε
– 1 αυγό χτυπημένο
– Φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
Για την σως από ταχίνι θα χρειαστούμε:
– 100 γρ. βιολογικό ταχίνι λευκό
– 50ml νερό
– ξύσμα από 1 λεμόνι
– χυμό από μισό λεμόνι
– αλάτι και πιπέρι
– 1 κ.γλυκού μέλι
– λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα όσπρια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα κάνουμε πολτό με το μίξερ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον άνιθο. Σε ένα μπόλ ενώνουμε το κρεμμύδι με τα όσπρια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον για να δέσει.
Μετά την μία ώρα πλάθουμε τα μπιφτεκια, τα περνάμε από το αυγό και τα πανάρουμε με την φρυγανιά. Μπορούμε να τα τηγανήσουμε με λίγο λάδι ή να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 180°C για 15′ σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι. Για την σως θα βάλουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και λίγο μπούκοβο και θα ανακαέψουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα μας. Σερβίρουμε με αράβικες πίτες ή με ψωμάκια για burger.