Καρύδι Βραζιλίας μια εξαιρετική τροφή.

Το πολύτιμο Καρύδι Βραζιλίας !

Γνωρίστε το πολύτιμο καρύδι Βραζιλίας !

Το καρύδι Βραζιλίας είναι τεχνικά σπόρος και όχι ξηρός καρπός, αλλά τα χρώματα και το περίβλημα του έχουν οδηγήσει τους περισσότερους ανθρώπους στο να το αποκαλούν καρύδι. Παράγονται από ένα δέντρο της Νότιας Αμερικής και είναι εξαιρετικά δημοφιλής πηγή τροφής σε πολλά μέρη της Λατινικής Αμερικής, καθώς και από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι καρποί αυτοί έχουν μια πλούσια, κρεμώδη γεύση που μπορούν να ενταχθούν σε ποικιλία φαγητών αλλά και σκέτοι.

Το δέντρο από το οποίο προέρχονται τα καρύδια Βραζιλίας είναι γνωστό ως Bertholletia excelsa. Σε καλές συνθήκες ανάπτυξης, το δέντρο μπορεί να φτάσει τα 45 μέτρα.

Τα καρύδια Βραζιλίας θεωρούνται τροφή πλήρης σε πρωτεΐνη, γι’αυτό και θεωρούνται μια εξαιρετική προσθήκη στη χορτοφαγική διατροφή. Δυστυχώς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος, μπορούν εύκολα να ταγκίσουν. Για αυτό, θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό-ξηρό μέρος και να τρώγονται γρήγορα.

Όπως και όλα τα άλλα είδη καρπών με κέλυφος, τα καρύδια Βραζιλίας είναι επίσης γνωστά εκτός από την υπέροχη γεύση τους και για τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πέραν του ότι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές διατροφής σε σελήνιο, ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό για την υγεία του ανθρώπου, περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου, φωσφόρου και θειαμίνη. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Διατροφική αξία

28γρ καρύδια Βραζιλίας περιέχουν περίπου 190 θερμίδες, εκ των οποίων οι 170 θερμίδες μπορούν να αποδοθούν στο περιεχόμενό τους σε λιπαρά. Από το συνολικό λίπος, 5g είναι κορεσμένα λιπαρά, 7g είναι μονο-ακόρεστα λιπαρά και το υπόλοιπο 7g είναι πολυακόρεστο λίπος. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι περίπου 4g, ενώ το περιεχόμενο των ινών και η ζάχαρη είναι 2g και 1g, αντίστοιχα. Και πάλι, 28γρ καρύδια Βραζιλίας περιέχουν περίπου 190mg καλίου, 4γρ υδατάνθρακες και 0g χοληστερόλης.
28γρ καρύδια Βραζιλίας μπορούν να παρέχουν περίπου:

  • το 20% της ημερήσιας αξίας σε φώσφορο,
  • το 8% της ημερήσιας αξίας σε ψευδάργύρο,
  • το 25% της ημερήσιας αξίας σε μαγνήσιο και χαλκό,
  • το 15% της ημερήσιας αξίας σε μαγγάνιο και
  • 780% της ημερήσιας αξίας σε σελήνιο.

Επιπλέον, τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια καλή πηγή βιταμινών, όπως, θειαμίνη και βιταμίνη Ε.

Επίσης είναι μια πολύ πλούσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, να μειώσει το επίπεδο της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συμπερίληψη των καρυδιών αυτών στην καθημερινή μας διατροφή, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, καθώς περιέχει υψηλό επίπεδο σεληνίου και μπορεί να προκαλέσει κόπωση και στομαχικές διαταραχές. Έτσι, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία.

Αρισμαρί & Μέλι
Βιολογικά Προϊόντα