Γνωρίστε τον κουρκουμά

Γνωρίστε τον κουρκουμά
Γνωρίστε τον κουρκουμά
της Βασιλικής Γουργούλη.
Τι είναι ο κουρκουμάς;
Με το πιπεράτο, πικάντικο άρωμα και την πικρή του γεύση, ο κουρκουμάς ή αλλιώς κιτρινόριζα, παίζει ως μπαχαρικό ένα δευτερεύοντα ρόλο στις κουζίνες μας. Ο κουρκουμάς, είναι ένα ριζωματοειδές φυτό, που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Η λατινική ονομασία του φυτού curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum, που σημαίνει σαφράν-κρόκος. Στην Ινδία και την Κίνα είναι γνωστό και ως κίτρινη πιπερόριζα. Ο κουρκουμάς αποτελεί την βάση για το άλλο γνωστό και επίσης εξαιρετικά ευεργετικό μπαχαρικό, το κάρυ. Χαρακτηριστικό του κουρκουμά είναι το έντονο κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί του χρώμα. Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα.
Πώς χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων
Σήμερα, ο κουρκουμάς βρίσκεται «κρυμμένος» πίσω από τον κωδικό Ε100 και χρησιμοποιείται απο τις βιομηχανίες τροφίμων ως χρωστική για να δίνει σε τρόφιμα, όπως τη μουστάρδα, το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους.
Ποιες οι θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά;
Το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση, που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι βοηθά στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα • είναι αντιθρομβωτικό • είναι αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό • έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση • προστατεύει από τον καταρράκτη και την γεροντική άνοια (Alzheimer)Βιολογικός κουρκουμάς • βοηθά στην επούλωση δερματικών πληγών • βοηθά πιθανώς στην αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.
Ποια άλλα πλεονεκτήματα έχει;
Έχετε πολλούς λόγους να προσθέσετε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή • δίνει εξαιρετική γεύση σε σούπες, κρέατα και σάλτσες • μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο • διατηρεί έναν λειτουργικό και υγιή οργανισμό • βοηθάει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας • βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας, χρησιμοποιώντας τον κουρκουμά τοπικά, για την αντιμετώπισητης ακμήςΟ κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Ο κουρκουμάς ενάντια στον καρκίνο Μια πληθώρα από in vitro* και in vivo* μελέτες αποδεικνύουν την αντικαρκινική επίδραση του κουρκουμά, στα καρκινικά κύτταρα του εντέρου, το δωδεκαδάκτυλο, του στομάχου, του ήπατος, του πάγκρέατος, του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, του αίματος και του δέρματος. Ο κουρκουμάς δρα επιλεκτικά έναντι των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή μόνο αυτών, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μυελό των οστών. Επίσης, καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Οι πολλά υποσχόμενες ιδιότητες του κουρκουμά, απαιτούν περισσότερες κλινικές έρευνες για ένα πιο αποτελεσματικό και ανεκτό, πρότυπο θεραπείας κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η προσθήκη ενός καρυκεύματος όπως ο κουρκουμάς δεν προσφέρει μόνο μια ξεχωριστή γεύση στο πιάτο σας αλλά και ένα σύμμαχο για την διατήρηση της υγείας σας.* in vivo: πειράματα που πραγματοποιούνται σε ιστούς εντός ζώντος οργανισμού * in vitro: πειράματα που πραγματοποιούνται σε δοκιμαστικό σωλήναΠηγή www.mednutrition.gr