Ζάχαρη καρύδας, το φυσικό εναλλακτικό γλυκαντικό

Ζάχαρη καρύδας, το φυσικό εναλλακτικό γλυκαντικό
Ζάχαρη καρύδας, το φυσικό εναλλακτικό γλυκαντικό.

Η ζάχαρη καρύδας είναι τα φυσικά σακχαρα που προέρχονται από τα άνθη των τροπικών καρυδών.Χρησιμοποιείται ώς γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής της είναι η Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη και έχει γλυκιά και ελαφριά γεύση καραμέλας.
Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ως σύγκριση αναφέρουμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο κυμαίνεται από 65-100, του σιροπιού σφενδάμου είναι 69 και του μελιού είναι 70. Τροφές χαμηλές σε γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ασθενειών, όπως τον διαβήτη και τη παχυσαρκία.Η κανονική ζάχαρη είναι μια τροφή πλούσια σε υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η κατανάλωσή της οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, οπότε η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης με ζάχαρη καρύδας θα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι κατάλληλη και για τους διαβητικούς.

Είναι πλούσια πηγή μετάλλων, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και βόριου. Περιέχει επίσης 12 από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα.

Είναι ιδιαίτερα υψηλή στο αμινοξύ γλουταμικό οξύ, το οποίο παράγει γλουταμίνη, θρεονίνη, ασπαρτικό οξύ και σερίνη. Η γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας αλκαλικών και οξέων στο σώμα και αποτελεί τη βάση για τη σύνθεση του RNA και του DNA. Η γλουταμίνη μειώνει επίσης την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη και θεωρείται ένα εξαιρετικό καύσιμο του εγκεφάλου.

Η ζάχαρη καρύδας επίσης μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες όπως διαβήτη, χολόλιθοι, καρκίνο, καρδιοπάθεια και παχυσαρκία. Θεωρείται καλύτερη, διότι αυτά αν και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Είναι μια φυσική και πλήρης τροφή. Δεν περιέχει φυτοφάρμακα, χημικά, πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα.