Σούπα με βιολογικό φαγόπυρο

Σούπα με βιολογικό φαγόπυρο

Σούπα με βιολογικό φαγόπυρο
Υλικά
-Μισή κούπα βιολογικό φαγόπυρο
-4 κούπες νερό
-1 βιολογικό κύβο ζωμό λαχανικών
-1 κρεμμύδι
-1 φρέσκο κρεμμυδάκι
-Λίγο μαϊντανό
-1 ψιλοκομμένη ντομάτα
-2 ψιλοκομμένα καρότα
-1 κουταλιά πελτέ τομάτας
-1/4 της κούπας ελαιόλαδο
-Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση
Διαλύουμε το ζωμό λαχανικών σε ζεστό νερό και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τον πελτέ ντομάτας, το φαγόπυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά 15-20 λεπτά. Όταν βράσει την σερβίρουμε ζεστή με 1 κουταλιά γιαούρτι.

Το φαγόπυρο ή αλλιώς «μαυροσίταρο» προέρχεται από την Ασία. Είναι ένα δημητριακό με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Είναι πολύ πλούσιο στις βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνες Ε και Κ, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και σταθεροποιεί τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι δίαιτες που το περιέχουν, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος. Επίσης το βιολογικό φαγόπυρο βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από αρρώστιες.