Φαγόπυρος.Τα ισχυρά οφέλη του για την υγεία μας

Τα ισχυρά οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία μας

Φαγόπυρος, ένας εξαιρετικά χρήσιμος σπόρος για την υγεία.

Το βιολογικό φαγόπυρο είναι μια πολύ χρήσιμη φυτική πηγή με πλούσια οφέλη για την υγεία.
Βοηθά στη
-μείωση της αρτηριακής πίεσης,
-στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και του διαβήτη,
-στη βελτίωση της πέψης και τα επίπεδα χοληστερόλης,
-στην ενισχυση του ανοσοποιητικού,
-στην εξάλειψη των χολόλιθων,
-στη προστασία από κρίσεις άσθματος και
-στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και άλλες εντερικές καταστάσεις.

Τα οφέλη αυτά μπορούν κυρίως να αποδοθούν στην εντυπωσιακή γκάμα των πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και αρωματικών ενώσεων που βρίσκονται στο φαγόπυρο.

Το φαγόπυρο στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των φυτών Polygonaceae.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι έχει αναπτυχθεί στη Νοτιοανατολική Ασία, στη συνέχεια όμως εξαπλώθηκε σε όλη την ασιατική ήπειρο. Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή του φυτού που βρίσκεται στα Ιμαλάια.

Παρά το όνομά του (Buckwheat), το φαγόπυρο δεν σχετίζεται με το σιτάρι, ούτε είναι χόρτο.Συχνά χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι, παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς γλουτένη.Το φαγόπυρο έχει πολύ περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το σιτάρι, γι’αυτό και πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν σαν μια νόστιμη εναλλακτική λύση!

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι έχει αντι-καρκινογόνες επιδράσεις, κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η ρουτίνη, ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή βρίσκονται στο φαγόπυρο και μειώνει πραγματικά το ποσοστό της χοληστερόλης LDL. Επίσης αυξάνει το επίπεδο της HDL, η οποία μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες της καρδιαγγειακής νόσου.

Το υψηλό επίπεδο των διαιτητικών ινών στο φαγόπυρο είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για τους οποίους βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς.Μειώνει σημαντικά την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και μάλιστα πολύ γρήγορα, μερικές φορές μέσα σε μόλις 1-2 ώρες.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει και να μειώσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και διάρροιας.
Το φαγόπυρο είναι ένα από εκείνα τα πολύτιμα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.Εχει όλα τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης.

Είναι πλούσιο σε σελήνιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα για να σχηματίσει ισχυρά κόκκαλα, δόντια και νύχια !
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο γι’αυτό προσθέτοντας το φαγόπυρο στη διατροφή σας μπορεί να εξαλείψει τις πιθανότητές για αναιμία.
Στο βιολογικό κατάστημα μας θα βρείτε βιολογικό φαγόπυρο σε σπόρο, νιφάδες και αλεύρι.